Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΛΕΥΚΑΔΑ : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


ΛΕΥΚΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ.



Η Λευκάδα "Λευκάς Πέτρη" κατά τον 'Oμηρο, στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή ως Νήρικος, όπως ονομαζόταν η πρωτεύουσά της. Κατά μία επικρατούσα άποψη, πήρε το σημερινό της όνομα από τα λευκά, άγρια βράχια στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, τον Λευκάτα, εκεί που ο μύθος θέλει την ποιήτρια Σαπφώ να δίνει τέλος στη ζωή της από έρωτα.


Ακρωτήρι Λευκάτας


Τα ανθρώπινα ίχνη στη Λευκάδα ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Νταίρπφελντ, βοηθός του Ερρίκου Σλήμαν που ανακάλυψε την Τροία και τις Μυκήνες, ήταν εκείνος που υποστήριξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη.




Στις ανασκαφές του, στο Νυδρί έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα από την εποχή του χαλκού (2.000 π.Χ. περίπου). Η αρχαία Νήρικος του 7ου π.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε στο Καλλιγόνι στη θέση «Κούλμος» ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και περιστοιχιζόταν από μεγάλο τείχος. Μικρό τμήμα του σώζεται και σήμερα εκεί. Το νησί συνδέθηκε με την Κόρινθο και την ακολούθησε συμμετέχοντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της αρχαίας εποχής.

Αρχαία Νήρικος


Πολέμησε εναντίον των Περσών, έλαβε μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο, στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντιστάθηκε στους Ρωμαίους τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Στη Βυζαντινή περίοδο η Λευκάδα ενσωματώθηκε με το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οι μαρτυρίες για εκείνη την εποχή είναι λίγες. Τα Ιόνια νησιά περιήλθαν στους Ενετούς το 1293.





Λίγο αργότερα, το 1300 χτίζεται το Κάστρο της Aγίας Μαύρας, όπου μεταφέρεται η πρωτεύουσα για πολλά χρόνια. Ακολουθεί μία περίοδος που Ενετοί και Τούρκοι διαδέχονται οι μεν τους δε, έως το 1503 που η Λευκάδα παραδίδεται με συνθήκη στους Τούρκους. Το 1684 καταλαμβάνεται πάλι από τον Ενετό Φραγκίσκο Μοροζίνι. Τότε η πρωτεύουσα μεταφέρεται έξω από το Κάστρο, στη σημερινή της θέση, που ονομάζεται Αμαξική. Οι Λευκαδίτες χάνουν τον έλεγχο του λιμανιού και του εμπορίου από τους Ενετούς. Δύσκολα χρόνια εκείνα για τους νησιώτες. 

Κάστρο Αγίας Μαύρας

λε

Αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα και με τους Ενετούς αδιάφορους στο να αναπτύξουν ένα κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο όπως έκαναν στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα, οι Λευκαδίτες δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους πνευματική κίνηση. Παρόλα αυτά οι Ενετοί οργάνωσαν τη δημόσια ζωή, ίδρυσαν δικαστήρια και έβαλαν τις βάσεις για τις διοικητικές Υπηρεσίες.

Εγκρεμνοί


Ακολουθεί μια περίοδος με συνεχείς αλλαγές:

Ενετοκρατία: 1684-1797
Δημοκρατικοί Γάλλοι: 1797-1798
Ρωσότουρκοι: 1798-1800
Επτάνησος Πολιτεία: 1800-1807
Αυτοκρατορικοί Γάλλοι: 1807-1810
Αγγλική προστασία: 1810-1864
Ένωση με την Ελλάδα : Την 21 Μαΐου 1864 η Λευκάδα με τα άλλα νησιά του Ιονίου γίνονται τμήμα του Ελληνικού Κράτους.

Νυδρί



Βασιλική



Σπηλιά Παπανικολή



Πόρτο Κατσίκι



ΠΗΓΗ: http://www.holidaysinlefkada.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου