Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ : ΛΙΜΝΑΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗΣ!!


Μελισσάνη και Δρογκαράτη, ένα φαντασμαγορικό θέαμα.



Στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης, γνωστής παραλιακής κωμόπολης της Κεφαλονιάς και λιμανιού με σημαντική εμπορική και τουριστική κίνηση, βρίσκονται δύο μαγευτικά δημιουργήματα της φύσης:
 -Το λιμναίο σπήλαιο Μελισσάνης και 
- Το σπήλαιο Δρογκαράτης.





Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, δυτικά της Σάμης, κοντά στον οικισμό του Καραβόμυλου, προσφέρει στους επισκέπτες ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τους υπέροχους ιριδισμούς των νερών, καθώς οι ακτίνες του ήλιου περνούν από το τμήμα της οροφής του σπηλαίου που έχει καταρρεύσει.





Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη.
Οι ανασκαφικές έρευνες στο χώρο του σπηλαίου έχουν φέρει στο φως αξιόλογα ευρήματα του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ. (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου εκτίθενται πήλινος δίσκος με ανάγλυφη παράσταση κυκλικού χορού Νυμφών και πήλινο ειδώλιο του Πανός).





Η είσοδος στο λιμναίο σπήλαιο Μελισσάνης γίνεται μέσω υπόγειας διάβασης, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια αξέχαστη βαρκάδα στη λίμνη.




Το σπήλαιο Δρογκαράτης, νοτιοδυτικά της Σάμης, στη διαδρομή προς το χωριό Χαλιωτάτα, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή, καθώς οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες που δημιουργούνται στο μεγαλοπρεπές αυτό εργαστήρι της γης εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, συνθέτουν ένα μοναδικό έργο γλυπτικής
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης ανήκοντας και αυτό στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε αυτό που σήμερα αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο.


Σπήλαιο Δρογκαράτης - Σάμη - Κεφαλονιά

Το βάθος αυτού είναι περίπου 60 μέτρα, με μέση θερμοκρασία 18ο C και αρκετά μεγάλη υγρασία (90%), όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα σπήλαια.




 Παράλληλα, ο τεχνητός φωτισμός του σπηλαίου δημιουργεί μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.
 Ένας κατηφορικός διάδρομος οδηγεί στην ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων αίθουσα του σπηλαίου Δρογκαράτης με την περίφημη ακουστική.




Σύμφωνα με αρχαιολόγους, η ηλικία της Δρογκαράτης είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών.
 Το τμήμα το οποίο σήμερα είναι ελεύθερο σε πρόσβαση είναι ένα μέρος μόνο του συνόλου, ενώ θεωρείται πιθανό να επικοινωνεί και με υπόλοιπα σπήλαια ή σπηλαιώδεις σχηματισμούς της περιοχής. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκαν από το νερό που στο πέρασμά του διαβρώνει τα συστατικά του πετρώματος και τα αποθέτει στην άκρη του σταλαγμίτη. Κάθε 100 χρόνια υπολογίζεται ότι το μέγεθος τους αυξάνεται κατά 1cm.


Οι σεισμοί, αλλά και η ανθρώπινη δράση έχουν συντελέσει ώστε πολλοί από αυτούς να είναι κομμένοι. Παρόλα αυτά η εικόνα κατά την είσοδο του σπηλαίου είναι μαγευτική.


Ασφαλώς, τα δύο αυτά εντυπωσιακά σπήλαια δεν είναι τα μοναδικά αξιοθέατα της Σάμης και της ευρύτερης περιοχής. 

Η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), τα λείψανα των οχυρώσεων της αρχαίας Σάμης, η εκκλησία των Αγίων Φανέντων (στον ομώνυμο λόφο), η μονή της Παναγίας των Αγριλίων (με μαγευτική θέα στη γύρω περιοχή και την Ιθάκη), ο όρμος Αντίσαμος (με γαλαζοπράσινα νερά) και η λίμνη του Καραβόμυλου (με υφάλμυρα νερά) συγκεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών.


ΠΗΓΗ: http://www.gokefalonia.com/
ΠΗΓΗ: http://e-kefalonia.net/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου