Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ..... ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ!!!!!

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΚΑΙ...... ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Το Θέατρο της Δευτέρας υπήρξε μια σημαντική εκπομπή στην ιστορία της κρατική τηλεόρασης. 
Προσωπικά πιστεύω όπως και πολλοί άνθρωποι της γενιάς, ότι είδαμε πρώτη φορά θεατρική παράσταση χάρη σε αυτά τα γυρισμένα για την τηλεόραση θεατρικά έργα. 
Σημαντικά έργα του ελληνικού αλλά και του διεθνούς δραματολογίου, σημαντικοί συντελεστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, έκαναν πολλούς από εμάς κάθε δευτέρα βράδυ να είμαστε κολλημένοι στο τηλεοπτικό μας δέκτη. 
Βέβαια ο χρόνος και η απόσταση από μια τόσο πρωτότυπη δουλειά στην γενικά κακή ελληνική τηλεόραση εύκολα μπορεί να μας κάνει να θεωρήσουμε ότι όλα τα θεατρικά έργα που είχαν παρουσιαστεί στο Θέατρο της Δευτέρας ήταν καλά.
Ένα από αυτά ήταν και ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ του Μολιέρου




Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ (L' Avare ou l' ecole du mensonge) - Γράφτηκε από τον Μολιέρο στις 9 Σεπτεμβρίου του 1668!!!!!

Η ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Harpagon, ένας πλούσιος φιλάργυρος, κυβερνά το σπίτι του με τόση κακία που όλη η πόλη ασχολείται μαζί του. Κρατά τα άλογά του τόσο αδύνατα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 Δανείζει χρήματα σε υπέρογκες τιμές και ζει μονίμως με το φόβο μην του κλέψουν το θησαυρό του κάτω από τη μύτη του. 
Κυριευμένος από έντονο φόβο, υποψιάζεται τον καθένα και ελέγχει συνεχώς τα μέρη όπου έχει θάψει ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων του για να τα φυλάει! Όσον αφορά στους πραγματικούς θησαυρούς, τα παιδιά του, τα περιθωριοποιεί και τα εξουσιάζει. Τους στερεί την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία να επιλέξουν τον σύντροφο που επιθυμούν. 
Αντιθέτως, τους χρησιμοποιεί για να αποκτήσει ακόμα περισσότερο κέρδος με το να βρίσκει ο ίδιος γι' αυτούς πλούσιους συντρόφους. 
Καθώς όμως ο πατέρας και ο γιος έχουν σχέδια για την ίδια γυναίκα, γίνονται ανταγωνιστές στην αγάπη. Αλλά τέτοια είναι η δύναμη της αληθινής αγάπης που μέσω μιας οργανωμένης ληστείας τα παιδιά παίρνουν τον έλεγχο των πεπρωμένων τους αναγκάζοντας τον πατέρα τους να σταματήσει τα σχέδιά του για τους γάμους τους, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση του πλούτου του. 
Και στην πορεία, ανακαλύπτουν μια ή δύο εκπλήξεις για τους εαυτούς τους που δεν θα μπορούσαν στην αρχή καν να υποψιαστούν.


ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΦΙΛΑΡΓΥΡΟ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ:

*Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται Νίκος Δαφνής, Λαμπρινή Λίβα, Πάνος Ηλιόπουλος, Νίκος Σκιαδάς, Μιχάλης Μπίζιος, Γρηγόρης Βαρώσης, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Γιώργος Τζέρμπος, Μαίρη Λαμπίρη, Χάρης Αναστασίου, Μαίρη Χήναρη, Γιώργος Νάκος*
*Σκηνοθεσία Νίκος Παπαδάκης*
*Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας"*
*Πρώτη προβολή 3/11/1980*




Πίσω από αυτές τις απίστευτες ιστορίες του Φιλάργυρου, που προκα­λούν το γέλιο, κρύβεται η κριτική του Μολιέρου για την ανερχόμενη αστική τάξη που είναι άπληστη, σκληρή γι’ αυτό και της αξίζει η γελιοποίηση.

ΠΗΓΗ:http://www.theaterinfo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου