Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ - ΟΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟ ΝΗΣΙ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ - Η ΤΡΕΛΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ.

Λένε πως η Κεφαλλονιά είναι το νησί των τρελών. Κουρλονήσι την ονομάζουν. 
Κι’ όλους τους Κεφαλλονίτες κουρλούς τους αποκαλούν. 
Για να πούμε την αλήθεια δεν έχουν και άδικο. Η τρέλα έχει την έδρα της σ’ αυτό το νησί. Όμως είναι μια τρέλα όμορφη. Μια τρέλα ακίνδυνη.


Διατηρώντας τη φυσική της ομορφιά, αναλλοίωτη, γοητευτική και παραδεισένια, η Κεφαλλονιά αποτελεί το σμαράγδι του Ιονίου Πελάγους. Συνδιάζοντας την παράδοση με το καταπράσινο περιβάλλον, το νησί με τα 365 χωριά, ένα για κάθε μέρα του χρόνου, κατέχει επάξια την έκτη θέση ως ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ευρώπης.






Η τοποθεσία της, της προσδίδει έντονη επιρροή από την Ιταλία τόσο στην παράδοση, όσο και στο “τραγουδιστό” τοπικό ιδίωμα των Κεφαλλονιτών. Πρόκειται για το νησί των “τρελών”, γεγονός που λέγεται ότι οφείλεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Το νησί βιώνει εκατοντάδες σεισμούς κάθε χρόνο και γι’ αυτό κυριαρχεί η αντίληψη πως “ταρακουνάει” το μυαλό των ντόπιων, κάνοντάς τους γνωστούς ως τους τρελότερους των Ελλήνων.





H Κεφαλλονιά είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων με πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.
Αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η Κεφαλλονιά κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή. Οι πρώτοι γνωστοί κάτοικοι ήταν οι Λέλεγες, οι οποίοι κατοίκησαν το νησί προφανώς την εποχή του 15ου αι. π.Χ φέρνοντας μαζί τους τη λατρεία του Ποσειδώνα.

Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα ή από το ελληνικό φύλο των Κεφαλλήνων ή Κεφαλλάνων. 
Στα Ομηρικά κείμενα δεν εμφανίζεται το όνομα της νήσου ως έχει, αλλά με άλλες ονομασίες όπως Δουλίχιον, Σάμος ή Σάμη. 
Σε αυτή τη μορφή διατηρείται ως το όνομα μίας εκ των πόλεων της νήσου από την αρχαιότητα έως σήμερα. 
Παρ' όλα αυτά ο Όμηρος αναφέρει σαφέστατα ότι ο λαός στον οποίο ηγείται ο Οδυσσέας, είναι οι Κεφαλλήνες.





Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και κατά το μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε μάλιστα και έδρα του Θέματος της Κεφαλληνίας (διοικητικό διαμέρισμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας), που περιλάμβανε και τα γειτονικά νησιά του Ιονίου.

Κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς, τους Ενετούς και για λίγα χρόνια από τους Οθωμανούς. Επανήλθε στην κυριαρχία της Βενετίας μέχρι το 1797, οπότε την κατέλαβαν οι Γάλλοι. 
Κατά τη σύντομη γαλλική κατοχή, ο λαός του νησιού εξεγέρθηκε, επηρεασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση και ανέτρεψε το φεουδαρχικό καθεστώς, το οποίο αποκαταστάθηκε με το Ιωνικό Κράτος, το οποίο ήταν υπό την επιρροή διαφόρων δυνάμεων, εκ των οποίων η βρετανική επιρροή έφερε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. 
Οι Βρετανοί επένδυσαν στην υποδομή του νησιού, το οδικό δίκτυο, γέφυρες και λιμάνια, ενώ έκαναν και δραστικές περικοπές στην δημοκρατία που είχαν εφαρμόσει οι Γάλλοι με το σύνταγμα τον Επτανήσων και την κατάργηση του Libro de Oro. 
Το 1864 ενώθηκαν τα Επτάνησα με την υπόλοιπη  Ελλάδα.

Το 1953 ένας τρομερός σεισμός, σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας όρθιο μόνο το βορειότερο μέρος του νησιού, την χερσόνησο της Ερίσσου όπου βρίσκεται και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου (γενέτειρα του Ν.Καββαδία).



kefalonia (Custom) (2)


Από τους περίπου 120.000 κατοίκους πριν τους σεισμούς, στο νησί παρέμειναν περίπου 25.000. Η μετανάστευση αυξήθηκε, ενώ αρκετοί κάτοικοι από φτωχότερα μέρη της Ελλάδος εγκαταστάθηκαν στο νησί. 
Σχετικά αργά αναπτύχθηκε ο τουρισμός του νησιού καθώς οι Κεφαλλονίτες συνήθως είχαν έσοδα από τη ναυτιλία.

Η Κεφαλλονιά διαθέτει δύο πόλους έλξης, το Ληξούρι και το Αργοστόλι.
Με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 10.000 κατοίκους, το Αργοστόλι αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. 
Προστατευμένο από έναν κλειστό κόλπο, πλούσιο σε πυκνή βλάστηση, αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης για τους επισκέπτες, καθώς προσφέρει όλες τις ανέσεις. 

Τα κυριότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής που αξίζουν μια επίσκεψη είναι τα Κουρκουμελάτα, η παραθαλάσσια τουριστική Λάσση και η Πεσσάδα.
Βγαλμένο ίσως από παραμύθι, το Φισκάρδο αποτελεί το επίνειο της Κεφαλλονιάς, λόγω της αξεπέραστης ομορφιάς του. 
Τα διώροφα αρχοντικά του, ακολουθώντας αυστηρά την αρχιτεκτονική του 
18ου αιώνα, με στενά μπαλκόνια και έντονα χρώματα, χωρίζονται από στενά δρομάκια, ενώ τα δεκάδες τουριστικά μαγαζάκια σε συνδυασμό με τα ταβερνάκια και τις καφετέριες, που απλώνονται κατά μήκος του λιμανιού, δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από ζωγραφικό πίνακα.





Το σπήλαιο της Δρογκαράτης που βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην περιοχή των Χαλιωτάτων σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Σάμη, είναι 
ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει οπωσδήποτε  κάποιος κατά την επίσκεψη του στη Κεφαλλονιά. 




Εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη βρίσκεται στον Καραβόμυλο, 2 χιλιόμετρα από τη Σάμη. 
Η οροφή της κεντρικής αίθουσας του σπηλαίου έχει πέσει. Έτσι έχουν δημιουργηθεί δύο τμήματα, ένα ανοιχτό και ένα σκεπασμένο. 
Η ξενάγηση στο σπήλαιο γίνεται με βαρκούλες. Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου και όπου το φως παιχνιδίζει στο νερό και τα τοιχώματα και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα.






Τα κάστρα της Κεφαλλονιάς, του Αγίου Γεωργίου που υπήρξε και πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς και το Κάστρο της Άσσου, μας διηγούνται την ιστορία της επί Βενετοκρατίας.

Δύο σημαντικά Μουσεία, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό-Λαογραφικό 

βρίσκονται στο Αργοστόλι.






Από το Αργοστόλι φεύγοντας, ανηφορίζετε προς το χωριό Ραζάτα όπου κάνοντας μια σύντομη στάση μπορείτε να δείτε από ψηλά το Αργοστόλι και το Ληξούρι. Συνεχίζοντας και πριν φθάσετε στα Ομαλά, περνάτε μέσα από καταπράσινα αμπέλια (όσα πλέον έχουν απομείνει) με τη κεφαλλονίτικη ποικιλία της Ρομπόλας, διάσημο κρασί του νησιού και συναντάτε τα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα
Περνάτε από το κάμπο με τα 40 πηγάδια και φτάνετε στη Μονή του Αγίου
Γερασίμου
Η παλιά εκκλησία χτίστηκε το 16ο αίωνα. 
Εδώ έζησε και ασκήτεψε ο μοναχός από τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ είναι ο θαυματουργός Άγιος του νησιού. 
Χιλιάδες επισκέπτες προσκυνούν το σκήνωμά του, που σήμερα βρίσκεται στη καινούργια εκκλησία, η οποία χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953.


Παραλία Μύρτος




Ο Μύρτος είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλλονιάς, αν όχι η γνωστότερη. Ο Μύρτος σήμερα βρίσκετε σε πίνακες που τον κατατάσσουν στις καλύτερες παραλίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. 


Παραλία Σκάλα



Η παραλία της Σκάλας στο ομώνυμο χωριό είναι από τις ωραιότερες στη Κεφαλλονιά.


Παραλία Αντίσαμος



Η παραλία της Αντίσαμου βρίσκεται στο κόλπο στην πίσω πλευρά της Σάμης 
και βλέπει την νότια Ιθάκη. Πανέμορφη παραλία με τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά και άσπρο ψιλό βότσαλο.


Παραλία Πόρος



Ο Πόρος, το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι της Κεφαλλονιάς, βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένο στο πράσινο με δέντρα που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. 

Εκτός από τη γραφικότητα και τις φυσικές του ομορφιές ο Πόρος έχει εξελιχθεί στο τρίτο εναλλακτικό λιμάνι που εξυπηρετεί τις μεγάλες συγκοινωνιακές ανάγκες της Κεφαλονιάς. 

Σάμη - Καταβόθρες



Η Κεφαλλονιά είναι γεμάτη με σπάνια γεωλογικά φαινόμενα, κάτι σαν ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας. 
Στα γεωλογικά αξιοθέατα περιλαμβάνονται και οι καταβόθρες που βρίσκονται στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων 2 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι. 
Οι καταβόθρες είναι ανοίγματα στο έδαφος δίπλα στη θάλασσα, όπου μπαίνει 
και χάνεται το θαλασσινό νερό. 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα νερά που χάνονται στις Καταβόθρες στο Αργοστόλι, αφού διασχίσουν από υπόγεια περάσματα το νησί, καταλήγουν στον όρμο της Σάμης 30 χιλιόμετρα μακριά. 
Το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο που τα παλιότερα χρόνια πρέπει να ήταν πολύ πιο έντονο από ότι σήμερα και η δύναμη της ροής των νερών χρησιμοποιήθηκε για να κινεί έναν νερόμυλο. 
Σήμερα εξακολουθεί η ροή των νερών αλλά με μικρότερη ένταση. 
Στην περιοχή είναι χτισμένο ένα τουριστικό περίπτερο που λειτουργεί ως εστιατόριο όπου και μπορεί κανείς να δει τον τεράστιο τροχό από τον νερόμυλο, αχρησιμοποίητο πια.

Μονή Κηπουραίων
kefalonia 9 (Custom)
 

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί  κανείς και τη Μονή Κηπουραίων. 
Χτισμένη πάνω στο γκρεμό, με απεριόριστη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και αλησμόνητο ηλιοβασίλεμα, η Μονή προσφέρεται για καφέ και ξεκούραση, αφού διαθέτει κοιτώνες για τους επισκέπτες της που θέλουν να περάσουν το βράδυ τους εκεί.

Η ομορφιά της Κεφαλλονιάς φυσικά δεν σταματάει εδώ. Η ιστορία της τεράστια

και τα αξιοθέατά της αμέτρητα, τόσα που δεν χωράνε μέσα σε λίγες γραμμές.
Σας αφήνω στο όνειρο και σας υπόσχομαι να σας γράψω και άλλα ενδιαφέροντα
για αυτό το αστείρευτου κάλους νησί.

(Επεξεργασία κειμένων Τέσσυ Νικολαίδου-Λευτάκη)
ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr/
ΠΗΓΗ: http://run-away.gr/

3 σχόλια:

  1. Ειπαιρωχο είναι το Νησί μου ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απολαυση -- στην πανεμορφη κεφαλλονια, με της παραλιες της και τα πολυ ωραια χωρια της, και της αξιοθεατες τοποθεσιες της ,,,,,,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή