Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΛΕΥΚΑΔΑ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ!!!!!

ΛΕΥΚΑΔΑ - Η ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΠΕΛΑΟ ΔΟΞΑ.. ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ (video στο τέλος του άρθρου)

...Νησί, αβασίλευτη στο πέλαο δόξα,
 ω ριζωμένο στο πολύβοο διάστημα
 και στου Ομήρου το στίχο λουσμένο, 
βυθισμένο στον ύμνο! 
Δάσο όλο δρυ στην κορφή σου, 
σιδερόχορδη ανάβρα 
που αχνίσαν τα σπλάχνα μου απάνω 
ολοκαύτωμα θείο, 
και η άκρη σου τρέμει σα φύλλο, 
μέσα βροντάει ο Λευκάτας, 
μαζώνεται η μπόρα, ξεσπάει μες στο θείον ελαιώνα, 
τρικυμίζει το πέλαο, νησί μου...
( ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ).




Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 25.000 κατοίκους. 
 Η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι (γνωστά και 
ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. 
Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης 
η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά πλην του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.







Λίγο έξω απ' την πόλη και απέναντι ακριβώς απ' την πλωτή γέφυρα 
(το άνοιγμά της είναι περίπου 40μ.) βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης.
Μέσα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα απ' την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους (υπάρχει εκτεταμένη αναφορά σε παλαιότερη ανάρτησή μου με τίτλο Λευκάδα- Ιστορική αναδρομή) και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται απ' τις μεγαλύτερες και απ' τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.




Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, (Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο), το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού: 
(Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χέρν, Δημήτριος Γολέμης κ.α)
οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους





Αξίζει όμως κανείς να περπατήσει πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ' το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς απ' τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα απ' το λιμένα της πόλης. 
Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.


Γύρα






Στην παραλία της Γύρας, κοντά στην πόλη, βρίσκονται οι τέσσερις ανεμόμυλοι απ' τους δώδεκα που υπήρχαν παλιά, οι οποίοι μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, προερχόμενα κυρίως απ' την Ρωσία. 
Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω απ' την πόλη βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.





Δύο χλμ νότια της πόλης υπάρχει η περιοχή του Καλλιγονίου, η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται απ' την προϊστορική πόλη Νήρικος
Ο συγκεκριμένος τόπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.
Εκτός απ' αυτά όμως, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα πανέμορφα φυσικά τοπία που διαθέτει το νησί. 
Οι παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού πολλές απ' αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου, με πιο γνωστές
το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο.



 


Υπάρχουν επίσης και οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω απ' το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας στο δήμο Σφακιωτών.
Το ακρωτήριο Λευκάτας, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.

Παραλίες στα δυτικά του νησιού:


Άγ. Νικήτας



Τη μικρή παραλία με τα καθαρά νερά του ομώνυμου οικισμού, μπροστά στα καφέ και τις ταβέρνες, την προτιμούν κυρίως οικογένειες. 
Στην αριστερή πλευρά, ανάμεσα στον Μύλο και τον Άγιο Νικήτα, υπάρχει άλλη μια εντυπωσιακή παραλία η Αμμουδούλα, που πάτε μόνο κολυμπώντας, και εκεί βρίσκεται και η σπηλιά Φωκότρυπα.


Το κάθισμα





Αγαπημένη παραλία των κατασκηνωτών και των γυμνιστών άλλοτε, είναι σήμερα η πιο κοσμοπολίτικη της Λευκάδας, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια. Εχει λευκή βοτσαλωτή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Προσοχή όμως! Όταν δυναμώνει ο μαΐστρος και σηκώνει μεγάλο κύμα, μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα.


Εγκρεμνοί



Η διάσημη παραλία μήκους 2 χλμ. που γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου. 
Το τοπίο παραπέμπει στην Καραϊβική, καθώς τα νερά έχουν χρώμα τυρκουάζ και είναι πεντακάθαρα. Υπάρχει μία καντίνα μετά το πάρκιν και μία στην παραλία μετά τα 350 σκαλιά που θα πρέπει να κατεβείτε.


Πόρτο Κατσίκι




Μια λευκή λωρίδα αμμουδιάς μπροστά από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο. 
Η εικόνα είναι γνωστή στους περισσότερους, καθώς έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και την έχουμε δει σε διάφορες τουριστικές καμπάνιες. Ακολουθήστε τον κατηφορικό δρόμο με τα 100 σκαλοπάτια που ξεκινούν από τον χώρο του πάρκινγκ (ο οποίος είναι γεμάτος καντίνες). 
Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καΐκι από το Νυδρί και τη Βασιλική.
Παραλίες στα ανατολικά του νησιού που θα συναντήσετε, είναι η Λυγιά, 
ο Επίσκοπος, η Νικιάνα, το Περιγιάλι και το Νυδρί.


Νυδρί


Το Νυδρί είναι από τα πιο γνωστά και κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα του νησιού. 
Το χωριό έγινε ιδιαίτερα γνωστό, όταν το 1963 o εφοπλιστής Αριστοτέλης
Ωνάσης αγόρασε την αντικρινή νησίδα Σκορπιός. Έκτοτε το χωριό φιλοξένησε πλήθος διασημοτήτων από όλο τον κόσμο. 
Στο λιμάνι του χωριού υπάρχει σήμερα ανδριάντας του Ωνάση.

Στα νότια της Λευκάδας θα βρείτε τις παραλίες, Μικρός γιαλός, Αμμούσω, Αγιοφύλλι και Βασιλική

Βασιλική



Η Βασιλική αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού, λόγο του αρμονικού συνδυασμού της πυκνής βλάστησης με την εκτεταμένη αμμουδιά και τα διάφανα νερά.
Διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας, η οποία έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη. Πρόκειται για μια εκτεταμένη αμμουδιά που καταλήγει στον περίφημο κόλπο της Πόντης και είναι από τις καλύτερες παραλίες της μεσογείου για windsurfing. Ο άνεμος που έρχεται από τα ψηλά βουνά και κατεβαίνει προς το κενό της πεδιάδας δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την άσκηση της ιστιοσανίδας.

Όμως, η Λευκάδα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην ενδοχώρα της, όπου βρίσκονται τα γραφικά ορεινά χωριά της. Πρόκειται για ένα άλλο πρόσωπο της Λευκάδας, άγνωστο στους πολλούς, εξίσου όμως γοητευτικό και ενδιαφέρον, που εκπλήσσει ευχάριστα όσους το ανακαλύπτουν.
Φεύγοντας από την Βασιλική στα 6 χλμ συναντάμε τον Αγ. Πέτρο
Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά, αλλά καλοδιατηρημένα, με κήπους περιποιημένους, που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό, που γοητεύει τον επισκέπτη. 
Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι το ψάρεμα, η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια ελαιοδέντρων.



Πιο πέρα βρίσκεται το όμορφο Αθάνι που φημίζεται για το ξεχωριστό του μέλι.

Στην Καρυά, παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή (υψόμετρο 500), η γραφική πλατεία με τα πλατάνια και τα καφέ - εστιατόρια συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. 

Το χωριό φημίζεται για τις επιδόσεις των κατοίκων του στην υφαντική και την κεντητική. 
(Ονομαστά είναι τα "Καρσάνικα" κεντήματα). 

kenthma


Μετά την Καρυά θα συναντήσουμε την Εγκλουβή που φημίζεται για την παραγωγή της μοναδικής της φακής.
Για το χωριό η φακή είναι η ψυχή, το μεράκι και ο τρόπος ζωής των κατοίκων. 
Η καλλιέργεια της γίνετε όπου αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο. Για τη μοναδικότητα της η φακή Εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως.

Οι ομορφιές και η ιστορία της Λευκάδας είναι ανεξάντλητα, 
θα μπορούσα να γράφω για αυτήν ώρες ή ακόμη και μέρες, 
ή και για όλη μου τη ζωή θα μπορούσα να μιλώ για το νησί που 
γέννησε και μεγάλωσε την μητέρα μου.
Λευκάδα μου σε λατρεύω!!!!!!!


VIDEO:



Επεξεργασία κειμένων Τέσσυ Νικολαίδου Λευτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου