Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Η Φοινικούντα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του νομού Μεσσηνίας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά θέρετρα της Νότιας Πελοποννήσου.
 Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μεθώνης και έχει πληθυσμό περίπου 700 κατοίκους.
 Βρίσκεται στο μέσο σχεδόν της διαδρομής μεταξύ Μεθώνης και Κορώνης και απέχει 70 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα. 
Το χωριό είναι χτισμένο στο μυχό ενός όρμου, ακριβώς απέναντι από το σύμπλεγμα των Οινουσσών, που το απαρτίζουν τα νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα και Αγία Μαριανή.




Η ονομασία «Φοινικούντα» θεωρείται πως οφείλεται πιθανόν στου Φοίνικες, οι οποίοι σαν ναυτικός λαός αποβιβάστηκαν στα παράλια της Πελοποννήσου και ίδρυσαν στη σημερινή θέση Ανεμόμυλος τη Φοινικούντα. 
Κατά τη διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου ήταν κυρίως ναυτιλιακό διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ κάποιες εποχές αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν «Ταβέρνα», όνομα που πήρε από τους ψαράδες που έφταναν εκεί για να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας καλό κρασί στις ψαροταβέρνες του χωριού. 

Ο Παυσανίας στο έργο του την αναφέρει ως λιμάνι, με το όνομα «Φοινικούς Λιμήν». 
Η επίσημη ονομασία του χωριού καθιερώθηκε το 1930.




Η Φοινικούντα αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νομού Μεσσηνίας, συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα.


Τα βλέμματα των επισκεπτών προσελκύουν κυρίως οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Επίσης, η γραφικότητα του τοπίου και η άρτια τουριστική υποδομή, έχουν αναδείξει τη Φοινικούντα σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό.

Το ιστορικό κάστρο της Μεθωνης


Από τη Φοινικούντα μπορείτε να πραγματοποιήσετε ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στις γύρω περιοχές. Επισκεφθείτε την παραδοσιακή Μεθώνη με το μεγαλοπρεπές ενετικό κάστρο, καθώς και τη γραφική Κορώνη με το νησιωτικό χαρακτήρα.

Κορώνη



Στη Φοινικούντα θα βρείτε μία ποικιλία από υπέροχες παραλίες για κάθε γούστο. 
Εδώ θα βρείτε εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες, αλλά και παραλίες με βότσαλο, κοσμοπολίτικες αλλά και απομονωμένες και ήσυχες, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και να επιδοθείτε σε υδάτινα σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.




Στη Φοινικούντα όπως και σε όλο το νομό Μεσσηνίας θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα.

Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία είναι οι ελιές, τα σταφύλια, η σταφίδα, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά.

Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα παστά, η βραστή γίδα, ο τηγανιτός βακαλάος με σκορδαλιά, το ψητό γουρουνόπουλο, και τα μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου