Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΞΟΙ - ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ !!!!


ΠΑΞΟΙ - (Ανακαλύψτε τις ομορφιές ενός ξεχωριστού τόπου!!!)
ΚΑΙ οι μικροσκοπικοί ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ με τις μαγευτικές παραλίες!!!

Δεν είναι τυχαίο που το επέλεξε ως ερωτικό καταφύγιο του ο Ποσειδώνας για αυτόν και την Αμφιτρίτη!
Όπως όλα τα Επτάνησα, έχουν ξεχωριστό έμβλημα έτσι και οι Παξοί, έχουν έμβλημα τους, την Τρίαινα.

Λέγεται, πως ο θεός Ποσειδώνας, κυρίαρχος των θαλασσών, επιθυμώντας να κάμει ένα όμορφο, ειρηνικό νησί, μακρυά από τους άλλους θεούς και τους ανθρώπους, με σκοπό να κατοικήσει μαζί με την ερωμένη του Αμφιτρίτη, χτύπησε με την τρίαινα του δυνατά το νοτιότερο μέρος της Κέρκυρας και σχηματίστηκαν οι Παξοί.

                              



Με το κτύπημα όμως έχασε την τρίαινά του, που αργότερα την βρήκαν 
οι Παξινοί και την έκαμαν έμβλημα τους.


Λέγεται ακόμη, πως ο Ποσειδώνας, κουράστηκε κάποτε πηγαίνοντας από την Λευκάδα στην Κέρκυρα και αποφάσισε να κάμει ακόμα ένα σταθμό στο μέσο των δύο νησιών.
Χτύπησε δυνατά την τρίαινα του και φάνηκε, σαν μυθικό τέρας, μέσα από τους αφρούς της θάλασσας το νησί των Παξών.
Μαζεύτηκαν τα δελφίνια, οι φώκες, οι γλάροι, τα θαλασσοπούλια και γέμισε ο τόπος ζωή.
Έστησε την τρίαινα του, στην πιο ψηλή κορυφή, στην μεγάλη βίγλα του Αγίου Iσαύρου, 250μ, σημάδι της θεϊκής κατοικίας.
Πολύ αργότερα μαζεύτηκαν λίγοι βοσκοί και σχηματίστηκε ο πρώτος οικιστικός πυρήνας του νησιού.





Ο Όμηρος πρώτος αναφέρει τους Παξούς .Οι κάτοικοι ήταν ηπειρωτικής καταγωγής , ελληνόφωνες. Πρώτοι έποικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλλονιά .




Τα τυρκουάζ νερά στις πανέμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές, οι γραφικοί όρμοι, οι απόκρημνες ακτές, τα μοναδικά φιόρδ με τις μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, 
τα γραφικά χωριά, οι θαλάσσιες σπηλιές, αλλά και ένα ταιριαστό σύνολο με 
τους παραδοσιακούς οικισμούς τις αιωνόβιες ελιές τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, που αφήνουν στο επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία.





Πρωτεύουσα των Παξών είναι το γραφικό λιμάνι, Γάιος που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο με το ενετικό φρούριο, σε σχέδια μάλιστα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. 





Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται ο γραφικός οικισμός της Λάκκας χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού απάνεμου όρμου, με σήμα κατατεθέν τον επιβλητικό Φάρο απ' όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα, η θαλάσσια σπηλιά της Υπαπαντής και το σπίτι του Ντριχούτση, αξιόλογο δείγμα επτανησιακής αρχιτεκτονικής. 




Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα στο Κανόνι, στους Πλάνους και στο Αρκουδάκι. 
Ανατολικά βρίσκεται ο Λογγός με τα παραδοσιακά ταβερνάκια. 
Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, το παλαιό ελαιοτριβείο και το σαπωνοποιείο του Ανεμογιάννη και να κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες του Λεβρεχίου, του Μαρμαρίου και του Μονοδενδρίου.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

Βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Γάιου, των Παξών. Πολύ όμορφο μικρό νησάκι με μαγευτικές και περιώνυμες παραλίες που του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό της ελληνικής γαλάζιας λίμνης.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αντιπάξοι ή μερικές φορές το λένε Αντίπαξοι, ποτέ όμως Αντιπαξοί.




Το νησί είναι καταπράσινο από χαμηλή βλάστηση, κυπαρίσσια, κέδρους, σχίνους, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε μεμονωμένες περιοχές κουκουναριές, που ξεχωρίζουν με το ύψος και τον όγκο τους.
Ακόμη, το φυσικό τοπίο είναι πλημμυρισμένο από αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, για αυτό και θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις του κρασιού, δίκαια δε θεωρείται όλο το νησί ένας μεγάλος αμπελώνας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, ευγενικοί και φιλόξενοι που όπως είναι φυσικό ασχολούνται με την αμπελουργία και τον τουρισμό.
Αναφέρεται πως πρώτοι κάτοικοί του, όπως και σε άλλες περιοχές των Παξών, φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους. Τα παλαιότερα χρόνια τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν υποτιμητικά "αρκούδες", αλλά σήμερα έχει γίνει παραδεκτή μέχρι του σημείου να έχουν φτιάξει σημαίες με μια αρκούδα.

Η επικοινωνία κυρίως με τους Παξούς γίνεται με μικρά σκάφη, ενώ το επισκέπτονται πλήθος εκδρομικών και ιδιωτικών σκαφών.


VIDEO: Περιήγηση με φωτογραφίες



ΠΗΓΗ: http://www.24news.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου