Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Άγγελος Σικελιανός : Το σπίτι του μεγάλου εθνικού μας ποιητή στη γενέτηρά του τη Λευκάδα ,γίνεται μουσείο!!

Το σπίτι του Σικελιανού, στολίδι της Λευκάδας


Το σπίτι του ‘Αγγελου Σικελιανού δεν θα κατεδαφιστεί. Θα παραμείνει στολίδι της ιστορίας της Λευκάδας και ως μουσείο, πλέον, οι επισκέπτες του θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη χορηγία του έργου αναστήλωσης, από την Εθνική Τράπεζα.


«Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και επιτέλους θα σώσουμε το σπίτι όχι απλά ενός ποιητή, αλλά ενός εθνικού ποιητή που έχει και μια οικουμενικότητα με βάση το έργο που έχει προσφέρει» υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Χαρακτηρίζει «ευτυχή» τη συγκεκριμένη στιγμή και ευχαριστεί την Εθνική Τράπεζα, η οποία «παρέβλεψε τις προηγούμενες διαφωνίες και με συναινετική διάθεση επετεύχθη η συμφωνία».

Εκτιμά ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι το καλοκαίρι το οίκημα θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός γιατί «θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως μουσείο Άγγελου Σικελιανού». Αυτό είναι που έχει και σημασία, τονίζει, διότι «δεν ανακαινίζουμε και συντηρούμε απλά ένα σπίτι αλλά διασώζεται, αξιοποιείται και μέσω αυτού προβάλλεται και το έργο του συμπατριώτη μας, του Αγγέλου Σικελιανού».

Μάλιστα, το μουσείο θα περιέχει και εκθέματα με προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Με αυτόν τον στόχο, επισημαίνει ο δήμαρχος, από σήμερα ξεκινάμε έναν καινούριο μαραθώνιο για τον εντοπισμό και τη συλλογή των αντικειμένων, ώστε το καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες συλλέκτες και όπως λέει: «ευελπιστούμε ότι θα προθυμοποιηθούν να τα προσφέρουν στο μουσείο μας».

Ίσως, σημειώνει ο δήμαρχος, ο κόσμος να μην καταλαβαίνει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, αλλά «για εμάς τους Λευκαδίτες, το ζήτημα Σικελιανού είναι πολύ σημαντικό». «Θα ήταν τραγικό για μένα» συμπληρώνει «εάν επί θητείας μου κατέρρεε το σπίτι». Το έργο απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, περίπου 800.000, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαθέσει ο δήμος για την ανακαίνιση, η οποία θα επιτευχθεί με τη χορηγία και την κοινωνική ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου