Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ , ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑΣ, ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ


ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ / ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑΣ

Πάντα πίστευα ότι το κέντρο της Αθήνας "κρύβει" κρυμμένους "θησαυρούς" που περιμένουν να τους ανακαλύψεις...

Περπατώντας κάτω από την Ακρόπολη, κάπου εκεί στο κέντρο του Μοναστηρακίου, βρίσκεται η πλατεία Αβησσυνίας που φιλοξενεί το ιστορικότερο δημοπρατήριο από το 1910, κατά κόσμον... "γιουσουρούμ".
Αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό "Ψηφιδωτό" όπου η ξενοφοβία δε χωρά...



Προσοχή! Με οδηγία του οργανισμού Ψυχικής Υγείας, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στους κοντόφθαλμους, "καθαρόαιμους" εθνικιστές... ίσως πάθουν ψυχολογικό σοκ όταν αντιληφθούν ότι υπάρχουν διαφορετικές "ράτσες" και δεν υπάρχουν μόνο αυτοί σε τούτο το μάταιο κόσμο...

Ιστορική αναδρομή

Είναι ίσως το μοναδικό σημείο της Ελλάδας όπου θρησκείες και πολιτισμοί συναντιόνται και συνυπάρχουν χρόνια.



.
Η αρχαία ελληνική αγορά και η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένα Τζαμί (Τζαμί του Τσισδαράκη), η Παναγιά η Παντάνασσα (ίδια εκκλησία για καθολικούς και ορθοδόξους) και οι Ιουδαίοι (γόνος των οποίων έδωσε και το όνομα στην περιοχή  Γιουσουρούμ), δίνουν στην περιοχή το καλύτερο κράμα πολυπολιτισμικότητας.




Πρόκειται για την εβραϊκή οικογένεια του Νώε Γιουσουρούμ ή Γιεσουρούμ, που ήρθε το 1863 από τη Σμύρνη και εγκαταστάθηκε στο Μοναστηράκι ως παλαιοπώλης μαζί με άλλες οικογένειες ομοθρήσκων του.

Ήταν μάλλον, ένας αξιαγάπητος άνθρωπος που οι Αθηναίοι τον συμπάθησαν και προς τιμήν του ονόμασαν ολόκληρη την περιοχή της πλατείας Αβησσυνίας, ως Γιουσουρούμ.




Κάποιος από την οικογένεια των Γιεσουρούμ είχε διατελέσει και πρώτος πρόεδρος του σωματείου παλαιοπωλών, που είχε ιδρυθεί το 1922.

Η εβραϊκή λέξη είναι Γιεσουρούμ και σημαίνει «άνθρωπος του Γιαχβέ».

Oσον αφορά το όνομα της, Αβησσυνία, πρέπει να προέρχεται από τους Αβησσύνιους που κατοικούσαν εκεί. (Αιθίοπες , Αβησσυνία < από την αραβ. λέξη habes ( μικτός, συρφετός πολλών εθνών). Γι αυτό, ως ξένη λέξη, σωστή και η ορθογρ. Αβισινία)..






Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η ονομασία γεννήθηκε το 1922, όταν εκεί μοιράστηκε η βοήθεια της Αιθιοπίας, στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Ο τότε αντιβασιλέας και μετέπειτα αυτοκράτορας της χώρας, φιλέλληνας, Χαϊλέ Σελασιέ, ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας για τους Έλληνες πρόσφυγες.



Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να δίνουν και δεύτερα ονόματα στις περιοχές, κάτι σαν τα παρατσούκλια των ανθρώπων. Έτσι μέχρι το 1875 η περιοχή ονομαζόταν και «Μαγγανάρια», γιατί στους δρόμους προς την πλευρά της Ερμού βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι μαγγανάρηδες, δηλαδή οι τεχνίτες του μεταξιού. 
Η πιο διαχρονική ονομασία της πλατείας όμως είναι το «Γιουσουρούμ» και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα....



Η ζωή σήμερα

Tα μαγαζιά της περιοχής του Γιουσουρούμ, σήμερα, μπορούν να θεωρηθούν παλαιοπωλεία.
Τα περισσότερα είναι καταστήματα τουριστικών ειδών ή εξειδικευμένη (και φτηνή) αγορά ρουχισμού.





Στην πλατεία μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα, παλιά, καινούργια, μεταχειρισμένα (έπιπλα, αντίκες, πίνακες ζωγραφικής, ρούχα, μουσικά όργανα, παπούτσια) και οτιδήποτε βάλει ο νους σας. 




Ίσως το γνωστότερο, σίγουρα το παλαιότερο και τελευταία το πλέον τουριστικό παζάρι στην Πλατεία Αβησσυνίας, στο Μοναστηράκι, στήνεται κάθε Κυριακή στις 9.00 το πρωί έξω από τα παλαιοπωλεία και τις αντικερί της πλατείας.




Εκεί κατοικούσε και ο πρόεδρος των παλαιοπωλών, σε ένα κτίριο, παλιό αρχοντικό (από τα λίγα διατηρητέα) όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα, διατηρώντας όμως και μία ανάλογη αισθητική στο ύφος και το στυλ του Μοναστηρακίου και της παλιάς αγοράς.




Βρίσκεται ανάμεσα στα παλαιοπωλεία σε περίοπτη θέση, και έχει μετατραπεί σε vintage πολυχώρο..



Συλλέκτες παλιών αντικειμένων και βιβλίων, αλλά και άνθρωποι με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ψάχνουν κάθε Κυριακή ανάμεσα στα εμπορεύματα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με λίγα χρήματα, οι ειδήμονες έχουν αγοράσει αληθινούς θησαυρούς.


ΠΗΓΗ: http://www.briefingnews.gr/
ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου