Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ : ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη Αρκαδίας.



Από πολύ νωρίς άρχισε να ζωγραφίζει και το 1983 παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής στο Αρκαδικό Φεστιβάλ, όπου παίρνει το πρώτο βραβείο από τα χέρια της Μελίνας Μερκούρη.
 Σε εκείνο το φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλους Έλληνες ζωγράφους όπως τονΤσαρούχη και το Φασιανό.
O Νίκος Φλώρος έδειξε ότι δεν φοβόταν το χρώμα. Σε εκείνο το διαγωνισμό έφτιαξε ένα κίτρινο σιταροχώραφο με ένα μαύρο δέντρο στη μέση και έναν γαλάζιο ουρανό με σύννεφα. Τον πίνακα αυτό τον πήρε η Μελίνα για το γραφείο της στο Υπουργείο Πολιτισμού!





Ο δεκατριάχρονος τότε Νίκος ένιωσε τη πρώτη επιβεβαίωση για το ταλέντο του. Μάλλον το κατάλαβε την επόμενη ημέρα στο σχολείο, όπου οι καθηγητές του άρχισαν να τον αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Σταμάτησαν να μου φωνάζουν για τα μαθήματα θυμάται γελώντας σαν να υπήρχε ξαφνικά μια ιδιότυπη καλλιτεχνική ασυλία.




Μετά το γυμνάσιο η οικογένεια του μετακομίζει στην Αθήνα
 και ο Νίκος αρχίζει να κάνει μαθήματα σχεδίου. Έκανε παρέα με ζωγράφους και ανθρώπους της τέχνης γιατί «δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τους συνομήλικούς του, δεν είχε τίποτα τα πει μαζί τους».Τελειώνει το λύκειο και παράλληλα τελειώνει τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο, παίρνοντας πτυχίο πιάνου. Αμέσως, φεύγει για το Παρίσι, όπου φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts).





Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος George Best Costacos Foundation που ιδρύθηκε το 2009 και ειδικεύεται στην έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου. 
Επιθυμία του είναι να στηρίξει με τα έργα του το Κέντρο Ζωής και την εκστρατεία ενάντια στον ιό H.I.V. 




Ζει και δημιουργεί κυρίως στο εξωτερικό. Είναι όμως υπερήφανος για την καταγωγή του, παρόλο που στην Ελλάδα δεν αγκάλιασαν την τέχνη του. Αν και ζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, η γλώσσα που χρησιμοποιεί πάντα στις συνεντεύξεις και τις παρουσιάσεις του είναι η ελληνική.





Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα των έργων του οφείλεται στα θέματα, στα υλικά και στον τρόπο χρησιμοποίησής τους. Η τέχνη του δεν αποτελείται από πινέλα και μπογιές αλλά από αλουμίνιο και συγκεκριμένα από κουτάκια αναψυκτικών. Εκατομμύρια κουτάκια αναψυκτικών γίνονται νήμα που υφαίνουν το ύφασμα με το οποίο δημιουργεί τις τουαλέτες που φορέθηκαν από τη Μαρία Κάλλας και από τη Γκρέις Κέλι του Μονακό.




Η απαστράπτουσα βραδινή τουαλέτα της Μαρία Κάλλας αποτελείτε από 4.000 κουτάκια coca-cola light ενώ ο χρόνος που χρειάστηκε ο καλλιτέχνης για να φέρει το έργο εις πέρας ήταν περίπου τρία χρόνια.





Έχει εκθέσει τη δουλειά του στο Whitney Museum of American Art το 2004, στοMetropolitan Club, στην French Heritage Society και στο Greek Consulate της Νέας Υόρκης, στο παλάτι Ηofburg στη Βιέννη, ενώ πολλά από τα έργα του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές.

Στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε από κοντά τα αριστουργηματικά έργα του, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μελά, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κυκλαδικής Τέχνης, στοΑρχαιολογικό Μουσείο και στη Ρόδο στο Παλάτι των Ιπποτών. Τα κοστούμια τηςθεατρικής παραγωγής NARCISE του Jean Jacques Rousseau, είναι δικές του δημιουργίες.Έχει αποσπάσει πολλά πρώτα βραβεία, με κορωνίδα αυτό που πήρε από το Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, Harold Koda.




Αν και η παγκόσμια αναγνώριση είναι τεράστια, στην Ελλάδα ο Νίκος Φλώρος είναι σχεδόν άγνωστος. «Μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχω. Εδώ δεν με ξέρει κανείς. Δεν περιμένω να δω τι θα κάνει η χώρα μου για μένα, αλλά τι θα κάνω εγώ για τη χώρα μου. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν μικρό πρεσβευτή, πάντα τονίζω την καταγωγή μου. Και όλοι οι Έλληνες έχουμε έναν πολυμήχανο Οδυσσέα μέσα μας. Η τέχνη είναι ο Δούρειος Ίππος, μας βοηθά να επιβιώσουμε. Και η Ελλάδα ανά τους αιώνες από την τέχνη της σώθηκε,ποτέ από τους τεχνοκράτες.»





Στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, η Ρωσία υποδέχεται και πάλι τον Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο, αυτή τη φορά για τον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης των 400 ετών από το θάνατο του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).
 Σ' ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία-μνημεία του κόσμου, το Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη.




Η Έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 14 Ιανουαρίου 2015 και τελεί υπό την υποστήριξη των Ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.

Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει επανειλημμένα λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, ενώ έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press, La Republica, International Wall Street, Getty images) και πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου