Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα, οι αδελφοί Lumière προβάλλουν το 1895 στο Παρίσι την πρώτη τους ταινία.

Στις 28 Δεκεμβρίου 1895 Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.

Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ
1864–1948 / 1862–1954


Δαιμόνιοι εφευρέτες με άπειρες ευρεσιτεχνίες στο ενεργητικό τους.

Adelfoi Lumiere

Δαιμόνιοι εφευρέτες με άπειρες ευρεσιτεχνίες στο ενεργητικό τους γύρω από τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, την ιατρική, κλπ., οι αδελφοί Lumière συνέδεσαν το όνομα τους με τον κινηματογράφο με ένα τρόπο περισσότερο "επικοινωνιακό", παρά αυστηρά ιστορικό. 

Man Walking Around A Corner by Louis le Prince VIDEO


Το πρώτο φιλμ (σε ζελατίνα) στην ιστορία του κινηματογράφου ανήκει στον Γάλλο χημικό και μηχανικό Louis Leprince. Φέρει τον τίτλο "Man Walking Around A Corner" και αριθμεί μόλις 16 καρέ. 
Τραβήχτηκε από τον Le Prince στο Παρίσι στη γωνία avenue Trudaine και rue Bochard de Saron και χρονολογείται απο τον Αύγουστο του 1887, όπως πιστοποιεί ένα γράμμα του εφευρέτη στη γυναίκα του. 

Ο Le Prince είχε καταθέσει στην Αμερική και στην Αγγλία μια σειρά από ευρεσιτεχνίες για μια κινηματογραφική μηχανή λήψης και μια μηχανή προβολής. (Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1890 (...όπως στο σινεμά) ενώ ταξίδευε με το τρένο εξπρές Ντιζόν-Παρίσι) και χάθηκε έτσι κι από τα χρονολόγια του κινηματογράφου. 


Αφίσα για μια δημόσια προβολή του Cinématographe των αδελφών Lumiere.

Στην πραγματικότητα, δεν προηγήθηκαν ούτε στην κατασκευή κινηματογραφικών μηχανών, ούτε στη λήψη φιλμ, αλλά ούτε και στις δημόσιες προβολές. 
Από την πρώτη τους προβολή στο Παρίσι το 1985 κατάλαβαν όμως αμέσως το εμπορικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εισβολή του πραγματικής ζωής πάνω στην οθόνη.
La sortie de l'usine Lumière à Lyon (1895) VIDEO

Η Έξοδος από το εργοστάσιο Lumiere θεωρήθηκε για πολύ καιρό, πριν την ανακάλυψη των έργων του Louis Le Prince, ως η ληξιαρχική πράξη του κινηματογράφου.
Προβλήθηκε μπροστά στο παριζιάνικο κοινό στο Ινδικό Σαλόνι του Grand Café στις 28 Δεκεμβρίου του 1895.


Όσο κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού για τα πρώτα αυτά "επίκαιρα", τα οποία 
ουσιαστικά αποτελούσαν απλές σκηνές της ζωής, επιστρατεύτηκε από τους ίδιους ένα πλήθος από καμεραμέν, για να διαδώσει ανά τον κόσμο τη νέα εφεύρεση. 

Όμως στα πρώτα σημάδια κορεσμού, οι αδελφοί θα χάσουν και οι ίδιοι το ενδιαφέρον τους και θα στραφούν πάλι στη φωτογραφία όπου και πραγματοποίησαν κατά τη γνώμη τους τη σπουδαιότερη εφεύρεσή τους. 
Το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία λανσαρίστηκε το 1907. Για αρκετά χρόνια, η εταιρία «Λιμιέρ» κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την Ilford και ως φίρμα εξαφανίστηκε.

Η ανακάλυψη αυτή θα αποδειχθεί μια τεράστια εμπορική επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου